Hoognodig naar de wc? Een Moskous winkelcentrum biedt uitkomst

Russische winkelcentra blijken dikwijls een redder in nood. Zeker in Moskou, waar je je soms een uur van huis bevindt. Wat doe je als je op zo’n moment hoognodig naar de wc moet? Dan ga je naar het winkelcentrum. Dat is makkelijk te vinden, omdat vrijwel bij elk metrostation een overdekt winkelparadijs ligt. Inclusief een wc, vaak netjes schoongehouden.

Russen shoppen graag in een winkelcentrum, torgovi tsentr. Dat staat strategisch opgesteld bij metrostations en langs de ringweg. In de winter, als de buitentemperatuur twintig graden onder nul aangeeft en langer dan een kwartier op straat wandelen geen optie is, voelt een overdekt winkelcentrum natuurlijk lekker warm aan.

Een winkelcentrum in Rusland – bestaande uit een of meerdere verdiepingen – biedt vertier voor de hele dag en voor het hele gezin. Neem mijn geliefde Moskouse Metropolis bij metrohalte Vojkovskaja. Drie verdiepingen met ruim 250 winkels en amusement. Je vindt er een supermarkt en de wereldwijde bekende kledingwinkels. Voor je langlaufski’s kun je terecht bij Sportmaster. Zeg maar de Russische Perry Sport. Je laptop, tablet of fotocamera koop je bij de Russische variant op elektronicaconcern Mediamarkt. Voor rozen sla je je slag bij bloemenwinkel In de naam van de roos.

Zin in iets anders? Ga dan naar derde verdieping. Eerst langs de winkels met speelgoed en kleding voor kinderen. Vervolgens kom je bij een ware wereldkeuken, de traditionele foodcourt. Met onder meer sushi, pizza, pasta, kebab, hamburgers, manti (dumplings), donuts, ijs, gevulde aardappelen, plov (Centraal-Aziatisch rijstgerecht), salades en blini (pannenkoeken). Klaar met eten en drinken? Dan kun je op deze verdieping naar de bioscoop, biljarten, je vermaken met de speelautomaten of je uitleven op de bowlingbaan.

Winkelcentra ploppen uit de Russische grond. In 2014 herrees in Moskou op een stuk niemandsland Aviapark. Volgens de Russen het grootste winkelcentrum van Europa. Bij een bezoek onlangs aan de West-Russische stad Belgorod liet een inwoner met trots de nieuwste aanwinst van de stad zien. Juist, een torgovi tsentr. De naam? City Mall Belgorodski. Het plaatsje Adler pronkt met Mandarin, pal aan de Zwarte Zee. Onoverdekt. Niet nodig in dit subtropische klimaat. In een rapport schijft vastgoedadviseur Cushman & Wakefield dat Rusland in de eerste helft van 2015 het meest bijdroeg aan de groei van de hoeveelheid oppervlakte aan winkelcentra in Europa.

Gek is dat niet, want Russen zijn dol op winkelen. Ze geven makkelijk geld uit. Als ervaringsdeskundigen weten ze dat hun geld opeens niets waard kan zijn. Leven met de dag luidt het motto. Voor hen is een winkelcentrum een walhalla. Ze kunnen zich eindelijk naar hartenlust uitleven. Tijdens zeventig jaar Sovjet-Unie maakte een fabriek tien soorten T-shirts voor het hele land, nu heeft de Rus een eindeloze keuze.

Graag besluit ik mijn uitje naar Metropolis met mijn favoriete bezigheid. Zittend op een bankje kijken naar Russen – groot, dik, klein, met of zonder pukkel, hip, kort Sovjetkapsel, in groene camouflagekleding en sommigen met een alcoholwalm. Mijn dag in het winkelcentrum kan niet meer stuk.

Dit artikel stond op 12 april in het Reformatorisch Dagblad.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.