Groeten uit… Riga

Reizend door Letland valt me een groot verschil met West-Europa op. Nergens kom ik een migrant tegen uit het Midden-Oosten‚ Afrika of Azië. Niet op het treinstation van de zuidelijke stad Daugavpils‚ niet in de markthallen van de hoofdstad Riga‚ niet in de supermarkt van de kustplaats Liepãja.

Dat zal veranderen. Letland‚ dat sinds 2004 lid is van de Europese Unie‚ heeft vorig jaar toegezegd 531 vluchtelingen op te nemen. Daarmee draagt Riga bij aan een eerlijkere spreiding van 160 duizend migranten over Europa‚ die in september 2017 voltooid moet zijn.

Soepel verloopt dit echter niet. Tot begin september had Letland 63 vluchtelingen opgenomen‚ en heeft het een aantal herplaatsingen geweigerd. Daarnaast bezuinigt de regering op het vluchtelingenbudget en bouwt ze een hek op de grens met Rusland tegen illegale migratie van onder meer Russen‚ Vietnamezen en Irakezen.

In het historische centrum van Riga‚ in een geel achttiende-eeuws pand dat uitkijkt op de stadsmuur‚ huist het hoofdkwartier van de rechts-conservatieve regeringspartij Nationale Alliantie. Secretaris-generaal Raivis Zeltits (24) noemt het EU-plan een ‘Brussels dictaat’. Met zijn partij zegt hij voor behoud van de Letse cultuur te strijden. Overheidsgeld moet bestemd zijn voor de eigen bevolking‚ niet voor vluchtelingen. ‘Anders dan West-Europese landen zijn wij niet klaar voor immigranten’‚ zegt hij in zijn werkkamer. In de boekenkast staat de Koran. ‘Ter lering’‚ legt hij uit.

Een beeldscherm in het Museum van Bezetting‚ buiten het oude hoofdstedelijke centrum‚ vertelt dat 200 duizend inwoners van Letland in de zomer van 1944‚ na de inlijving door de Sovjet-Unie‚ op de vlucht sloegen. Rode en zwarte stippellijnen markeren de vaarroutes naar Polen en Zweden van bootjes met vluchtelingen. Alleen al uit historisch besef‚ bedenk ik‚ zouden de Letten zich coulanter moeten opstellen.

Dit artikel stond in het oktobernummer van Wordt Vervolgd. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.